Vredehorstkerk Hoogeveen

Modernisering kerkinterieur en ontmoetingsruimte

Terug naar overzicht

Architectenselectie: 

Als interieurarchitect ben ik naast 4 andere interieurarchitecten gevraagd een interieurontwerp te maken voor de herinrichting van de grote kerkzaal en de achterliggende ontmoetingsruimte van de Vredehorstkerk te Hoogeveen. Na een presentatie voor de projectgroep, waarin de plannen zijn toegelicht, was men zeer enthousiast over de ontwerpen van AP-Interieurarchitect. De kerk heeft ervoor gekozen met dit interieurontwerp verder te willen gaan.

 

Het gebouw: 

De Vredehorstkerk in Hoogeveen is een kerk gebouwd in de jaren ’80 van de vorige eeuw. De kerk is nog volop in gebruik door verschillende groepen en kan maximaal 600 personen een zitplaats bieden. Sinds de bouw is er weinig aan het interieur veranderd. De gebruikers hebben besloten om het interieur te moderniseren.

 

De ontwerpuitgangspunten: Het bestaande gebouw versterken: 

In het ontwerp ben ik uitgegaan van het idee om het bestaande gebouw te versterken in zijn vorm. Het heeft een hele duidelijke en mooie plattegrond, alle lijnen wijzen richting het liturgisch centrum en de klokkentoren van de kerk. Door deze lijnen te versterken met verlichting en kleurvlakken wordt het beste uit het gebouw gehaald, zonder dat je veel extra toe hoeft te voegen. Dat is de kracht van het ontwerp van het vernieuwde interieur van de Vredehorstkerk.

 

Toelichting ontwerp: 

Het programma van eisen schreef voor dat het middendeel van de kerkzaal een ander uiterlijk moet krijgen dan de twee zijvleugels. Dit omdat er ook kleinere groepen van de kerk gebruik maken en deze in het middendeel plaats kunnen nemen. Het onderscheid zich van de rest door een andere kleur vloer en stoelen en door andere vorm van verlichtingsarmaturen boven het vak. Tevens is de verlichting van de 2 zijvleugels en van het middendeel afzonderlijk van elkaar te dimmen waardoor je ook hiermee bepaalde delen kan uitlichten. Het bestaande akoestisch plafond moet gehandhaafd blijven. Er zijn akoestische metingen gedaan en het bleek dat de huidige akoestiek perfect is. Wel hebben we ervoor gekozen de akoestische platen donker te verven zodat deze minder op vallen tegen het huidige zwarte plafond.

 

Review opdrachtgever Henk Hospers-Vredehorstkerk Hoogeveen:

“Ik heb vijf interieurarchitecten uitgenodigd om een voorlopig ontwerp te maken voor een nieuw interieur. Nadat ik twee interieurarchitecten heb laten afvallen, hebben de drie overgebleven architecten een presentatie verzorgd voor de opgerichte werkgroep. Hierin is unaniem besloten het plan van Annemieke Plomp te kiezen.

Ze heeft aan de hand van het daarna verstrekte programma van eisen in goed overleg een concreter plan gemaakt. Op twee gemeenteavonden zijn de plannen gepresenteerd en is input gegeven, dat tot het uiteindelijke ontwerp heeft geleid. In een prima samenwerking hebben we samen leveranciers bezocht en materiaalkeuzes gemaakt. Het uiteindelijke resultaat mag er zijn. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om te komen kijken wat het resultaat is van het werk van Annemieke.

Zoekt u ook een interieurarchitect?

Neem contact op met Annemieke, u zult er geen spijt van krijgen”.

Ook interesse?

Maak dan gebruik van het contactformulier.

Referenties

Contact

e hallo@ap-interieurarchitect.nl

m 06-30174938

Oosterhoutstraat 9B,
9401 NA Assen

Pinterest

Volgen op

Twitter

Social media

Copyright 2018 - AP Interieurarchitect